lese om kirn

KIRN er en forening som ble etablert av initiativtakere fra ulike deler av næringslivet og akademia. Formålet er et tverrfaglig nettverksforum for utveksling og deling av kunnskap på tvers av bransjer, fagområder og kunder.

Vi jobber for å være en fora og en norsk kunnskapsbase hvor man kan få faktainformasjon om hvordan teknologien er i utviklingen. Det er mye forvirring i markedet i dag, med tanke på hvor moden denne teknologien er, og det er mye usikkerhet og villedende informasjon som gjør det vanskelig for beslutningstakere å ta viktige strategiske beslutninger.

Initiativet er godkjent av Norges forskningsråd gjennom skattefunnordningen.


Visjon 
KIRN skal være den ledende kunnskapsformidleren innen AI og Robotikk i Norge


Misjon
Vi skal være brobygger mellom akademia, samfunn, næringsliv gjennom å fasilitere med events og kunnskap på web og sosiale media

KIRN (Kunstig Intelligens og Robotikk Norge) har tatt et strategisk skritt for å forbedre sin arbeidsstruktur. Styret har blitt redusert med to personer, fra seks til fire medlemmer, for å forenkle organiseringen og legge bedre til rette for at vi skal kunne jobbe mer effektivt i tiden fremover.

Denne endringen er gjort med et mål for øye: å finne den beste arbeidsformen for å møte de utfordringene og mulighetene som ligger i den raske utviklingen innen kunstig intelligens og robotikk. Vi står ved et viktig veiskille i Norge, hvor disse teknologiene får stadig større innflytelse på både næringsliv, forskning og samfunnsliv. For å kunne bidra til en relevant og målrettet debatt om hvordan AI og robotikk skal utvikles og implementeres i vårt samfunn, er det nødvendig med en sterk, smidig og fokusert ledergruppe.

Forenkling for klarere fokus

Ved å redusere antallet i styret, får vi en bedre mulighet til å ha mer dynamiske møter og ta raskere beslutninger. Mindre er mer, i den forstand at færre medlemmer gjør det lettere å finne en felles forståelse og retning for hvordan vi kan jobbe mest effektivt. Dette gir også en større fleksibilitet når vi trenger å tilpasse oss nye behov og endringer i diskusjonene rundt AI og robotikk.

I den pågående prosessen med å fasilitere debatten og utviklingen av policyer for kunstig intelligens og robotikk, er det avgjørende at styret kan handle raskt og responsivt på både nasjonale og internasjonale trender. Denne omorganiseringen vil sikre at KIRN fortsatt kan levere relevante, oppdaterte innspill til myndigheter, næringsliv og akademia.

Veien videre

Med et mer strømlinjeformet styre vil vi ha bedre muligheter til å fokusere på våre primære mål: å fremme kunnskap og debatt om AI og robotikk i Norge, og å være en sentral aktør i dialogen om hvordan vi best kan håndtere de etiske, teknologiske og samfunnsmessige utfordringene som følger med disse teknologiene.

Vi skal fremdeles jobbe tett med forskere, beslutningstakere, næringslivsaktører og andre interessenter, men vi vil også intensivere arbeidet vårt med å bringe mer oppmerksomhet til hvordan AI og robotikk kan påvirke alt fra arbeidsliv til hverdagslivet. Å være en pådriver for ansvarlig og fremtidsrettet utvikling er en av våre kjerneverdier.

dette er styret i kirn

Hans Olav er kommersiell premissgiver for automatisering, robotikk og bruk av kunstig intelligens i fremtidens retail i Norge, og ledende på dette med disruptive forretningsmodeller. Besitter spisskompetanse på teknologi, Fintech, kundereiser, distribusjon, Net Promotor Score, Lean, GDPR, personvern. Har lang erfaring fra drive utvikling både nasjonalt og nordisk, og stort nettverk i mange bransjer. Hans Olav syns det å jobbe kundesentrisk i endringsfasen er svært interessant, og å jobbe med transformasjonen fra analogt til digitalt, som vi nå er inne i, er svært spennende. Mye handler om innsikt og det å forstå prosesser og trender, og samhandle både operativt og strategisk på helt andre måter enn tidligere. Han er spesielt opptatt innsikts-basert utvikling, innovasjon og strategi, og liker å jobbe operativt, målrettet og agilt.

Hans Olav har lang erfaring fra å lede arbeid med automatisering og digitalisering, og har tidligere jobbet i If Skadeforsikring, i tillegg til å bidra i ulike startups. Han er også mentor i det private, i tillegg til å ha vært mentor for Universitetet i Sørøst-Norge.

Hans Olav Bakås

Svein Ivar – Teknologileder med et menneskelig fokus på AI og robotikk

Svein Ivar jobber som Seksjonsleder i Telenor og brenner for hvordan kunstig intelligens og robotikk kan være et kraftfullt verktøy for mennesker – ikke en erstatning. Han ser på AI og automatisering som en mulighet til å frigjøre tid, styrke kreativitet og skape mer meningsfulle arbeidsdager. For Svein Ivar handler teknologi ikke bare om innovasjon, men om å gjøre hverdagen enklere, tryggere og mer effektiv for oss alle.

Med en nysgjerrig og fremtidsrettet tilnærming er han ikke redd for å utfordre gamle sannheter. Han mener at den største verdien av AI og robotikk oppstår når ny teknologi brukes til å komplettere og forbedre eksisterende løsninger – ikke bare erstatte dem.

Som en aktiv deltaker i KIRN ønsker Svein Ivar å bygge et nettverk for ny teknologi og dens anvendelse, spesielt med et nordisk perspektiv. Han er opptatt av hvordan vi kan ta i bruk AI og robotikk på områder som velferdsteknologi, slik at teknologi ikke bare blir en teknisk innovasjon, men en samfunnsnyttig løsning. Med erfaring fra Tryg, If, Techstep og Zisson har han en bred forståelse av hvordan teknologi kan skape verdi på tvers av sektorer.

AI og robotikk – en nøkkel til fremtidens velferdsteknologi

I en tid hvor befolkningen eldes og ressursene i helsesektoren er under press, kan kunstig intelligens og robotikk spille en avgjørende rolle i å sikre en bærekraftig velferdsmodell i Norge. Smarte sensorer og prediktiv analyse kan bidra til tidlig oppdagelse av sykdommer, mens robotassistenter kan gi eldre og funksjonshemmede større selvstendighet i hverdagen. AI-drevne samtaleroboter kan også gi raskere og mer tilgjengelig støtte innen psykisk helse og omsorg.

For Svein Ivar er det nettopp denne koblingen mellom teknologi og samfunnsnytte som driver hans engasjement. Med riktig bruk av AI og robotikk kan vi ikke bare forbedre velferdstjenester – vi kan skape en mer inkluderende, trygg og bærekraftig fremtid for alle.

Svein Ivar Aadnøy Larsen

Aurilla Aurelie er professor ved Universitetet i Sør-Øst Norge og er program koordinator for Master of Science i Systems Engineering with Embedded systems. Hun er også visepresident for «Society for Design and Process Science» (SDPS) og medgrunnlegger i forsker gruppen «Advanced Cognitive Systems Engineering and Data Science» (ACSAD). Som uavhengig konsulent har hun jobbet med kunder i bransjer som prosjektledelse, Systems Engineering, bedriftsprosessforbedring, informasjon, innovasjon og kunnskapsstyringssystemer. Hun har jobbet som ekspert for EU kommisjonen og ledet flere EU-prosjekter. En av hennes nåværende interesser er om robotikk og AI.

Prof. Dr. Aurilla Aurelie Bechina Arntzen

Roger Schjerva er økonom, politiker, leder og rådgiver som hele karrieren har vært opptatt av teknologisk endring. Han jobber i dag som senior consulent i Rud Pedersen Public Affairs Europa. Fra oktober 2005 til regjeringsskiftet etter stortingsvalget i 2013 var han statssekretær i Finansdepartementet, og var fra 2014-2019 sjefsøkonom i bransjeorganisasjonen IKT-Norge, og 2019 til 2022 sekretariatsjef i YS. 

Roger har også hatt sentrale roller i flere viktige offentlig utredninger og styrer. Han satt i delingsøkonomiutvalget og i Folketrygdfondets styre. Han har vært styreleder for Oslo Havn og er i dag nestleder i styret for Meteorologisk institutt. Han sitter i kommunestyret i Halden for Arbeiderpartiet. 

Han er også aktiv i frivillig arbeid, nå spesielt for å støtte Ukraina i kampen mot russisk okkuopasjon.

Roger Helgesen Schjerva